UV-licht en gezondheid

Mensen hebben altijd geleefd en gewerkt in de buitenlucht en waren zo blootgesteld aan de zon.  Tot de 19e eeuw, waarin men meer en meer achter muren en ramen kwam te zitten.

Ramen filteren UV-licht, het zonlicht. En in plaats van in de zon verblijven we steeds vaker in kunstlicht.

 

Sinds de oude Grieken hebben wetenschappers de positieve effecten geobserveerd van de zon op de mentale en fysieke gezondheid. Tijdens het begin van de 20ste eeuw was zonlicht nog een van de belangrijkste methode voor de genezing van een scala aan infectie ziektes.

 In 1903 ontving Niels Finsen de nobel prijs voor zijn behandeling van huid tuberculose door middel van UV-licht. Echter door de ontdekking van de penicilline in 1937 duwde zon-therapie, een non invasieve behandeling lang naar de achtergrond.

Licht word via de ogen geabsorbeerd.

Prof. Dr. Frits Hollowitch, directeur van het oog UMC in Münster ontdekte dat slechts 25 % van het licht dat door onze ogen gaat word gebruikt voor het kijken. De rest, 75% van het geabsorbeerde licht gaat naar de hersenen en de hypothalamus – het controle centrum van het lichaam – via dat deel van het optische zenuw dat zich bezig houd met energie. Dit deel van de hersenen controleert onze zenuwen en het endocriene stelsel dat onder andere ons klieren en hormoon systeem regelt. De hypothalamus is tevens verantwoordelijk voor de controle van vele functies die defect zijn bij mensen die lijden aan depressies.

UV licht, gevaar of zegen?

 Sinds het gat in de ozon laag komen er steeds meer korte golf UV-C stralen op het aard oppervlak. 

Voorheen waren we hier tegen beschermd. De schade die UV-C aanricht bezorgt UV in het algemeen een slechte naam. Echter, resultaten van studies zoals onder beschreven tonen over duidelijk en zonder twijfel dat een bepaalde hoeveelheid UV licht, speciaal UV-A en UV-B heel belangrijk is voor ons lichaam.

Derhalve is het niet te adviseren dat we ons volledig afsluiten van UV licht door angst voor de ozonlaag. 
In het boek “Sunlight Could Save your Life” schrijft Dr. Zane R. Kime dat voeding een grotere rol speelt in de ontwikkeling van huidkanker dan zonnestralen.

Resultaten UV onderzoek

Dr. Jacob Libermann, “Light – Medicine of the Future” en 

Dr Zane R. Kime "Sunlight Could Save Your Life")

 UV-A and UV-B licht in kleine doses stimuleren en harmoniseren ons energie niveau, immuun systeem, metabolisme, bloeddruk , bloed suiker niveau, endocrine systeem, concentratie voor werken en leren en support ook de vorming van bot door sinthese van Vitamine D.

 

Effecten UV op het immuun systeem 

Bestraling met zonlicht vermeerdert de hoeveelheid witte bloedcellen, wat zorgt voor een duidelijke verbetering in de afweer tegen besmettelijke ziektes. Tevens stimuleert het de aanmaak van interferon dat zorgt virussen zich minder snel vermeerderen.

Volgens een studie in Rusland, bleek dat mensen die behandeld werden met zonlicht, 50% minder last hadden van verkoudheid dan de in de vergelijkingsgroep.

Reductie cholesterol, Vitamin D en opname van calcium

Cholesterol en Vitamin D zijn zeer gelijk aan elkaar.
Als cholesterol bloot gesteld wordt aan zonlicht verandert het in Vitamin D. Het is zelfs bewezen dat ophopingen van cholesterol in de wanden van de bloedvaten verdwijnt bij bestraling met UV licht.

Vitamine D zorgt voor een toename in de opname van calcium.
In een experiment bleek dat de opname van calcium met 25% daalde bij een test groep die in een kamer verbleven met kunst licht terwijl de opname van calcium steeg bij de groep die in een kamer verbleef met full spectrum licht met verhoogde UV verhouding. Beide groepen kregen het zelfde eten en kwamen niet in aanraking met zonlicht.