De gloeilamp bestaat uit: een glazen behuizing, meestal een bolletje, een metalen fitting en een gloeidraad.

De lamp is gevuld met het gas argon. Dit ter voorkoming van koolvorming op de gloeidraad. Het glas van de gloeilamp is een halve millimeter dik.

De gloeidraad is van het harde metaal wolfraam gemaakt. De gloeidraad is één meter lang en dunner dan een mensenhaar. Door zijn lengte is de draad in een spiraal gewikkeld.

Het licht ontstaat als de gloeidraad onder stroom wordt gezet. De stroom verhit de gloeidraad tot ongeveer 3000 graden Celsiuc.Vanwege die hitte gaat de gloeidraad gloeien.

De schroefdraad, die in de fitting gedraaid moet worden, doet dienst als stroomgeleider.

De gloeilamp tegenwoordig

Tegenwoordig zie je dat de gloeilamp niet meer aangeprezen wordt, in Australië is er zelfs al een wet die de verkoop verbied. Ook in Nederland staat men op het punt om de gloeilamp te verbieden maar dat is nog niet gebeurd.

De spaarlamp is de opvolger van de gloeilamp. Deze is veel milieuvriendelijker en is tevens een stuk voordeliger omdat u maar een fractie van de energie verbruikt. Meer over de spaarlampen.

Zoals als de spaarlamp de opvolger is van de gloeilamp zo is de Full Spectrum Lichtadvies opzet evsa, de opvolger van de TL verlichting.