Spaarlampen

Spaarlamp

Een spaarlamp is een in de jaren 1960 ontwikkeld type lamp die eind jaren 1980 op de markt kwam. De eerste generatie was in verhouding duur en had geen significant hoger rendement. De huidige (vierde) generatie spaarlampen is goedkoper en heeft een hogere efficiëntie. Spaarlampen zijn net zoals TL (Tube luminescent) fluorescentielampen.

Een spaarlamp is een opgevouwen TL die in een normale lampfitting past

Zowel in de grotere als in de kleinere fitting kan je tegenwoordig een spaarlamp plaatsen. Zelfs in je afzuigkap past een spaarlamp.

Als u alle gloeilampen door spaarlampen vervangt, bespaart u gemiddeld 380 kWh per jaar. En dat scheelt u zo'n 85 euro per jaar (prijspeil 2007).

De kosten van een spaarlamp zijn sterk gedaald in de afgelopen jaren, de prijs die wij zelf betalen bij het “Zweedse warenhuis” ligt rond de 2.5 per 2 lampen. Als je uitzonderlijke vormen wilt iets hoger.

Als u een gloeilamp wilt vervangen door een spaarlamp, deel dan het vermogen van de gloeilamp door vier. Een gloeilamp van 60 Watt geeft ongeveer zo veel licht als een spaarlamp van 15 Watt.

Voordelen van de spaarlamp

De spaarlamp heeft een lager energieverbruik. 

Uit een spaarlamp komt 5 tot 6 keer meer licht per Watt elektriciteit dan je erin stopt.
Een peertje van 60W kan je dus makkelijk vervangen door een spaarlamp van 11W.

Ook heeft de spaarlamp een langere levensduur. 

Een gloeilamp gaat 1000 tot 1500 branduren mee.
Spaarlampen halen 6000 tot 10000 uur en sommige speciale uitvoeringen zelfs meer.

 

Verschillende kleuren

Door de samenstelling van het fluorescentiepoeder te veranderen, kunnen verschillende soorten wit verkregen worden, van roodachtig ("warm") tot blauwachtig ("koud"), afhankelijk van de sfeer die men wil hebben.

Er worden ook spaarlampen gemaakt zonder fluorescentiepoeder, die dus UV-licht uitstralen, dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld desinfectie.

Als u alle gloeilampen zou vervangen die dagelijks meer dan drie kwartier branden met spaarlampen, dan halveert uw energieverbruik voor verlichting. Ook voor lampen die korter dan drie kwartier per dag branden, loont het de moeite om spaarlampen te gebruiken. Het duurt dan alleen iets langer voor u de hogere aanschafprijs heeft terugverdiend.