Licht op werkplek onderbelicht

Werkplek verlichting is onderbelicht in preventie van ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden
maar van vitaal belang voor de gezondheid en veiligheid van medewerkers.

Licht en verlichting - Werkplekverlichting de norm voor de werkplek

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat bij het doen van lux metingen (de hoeveelheid licht) bij bedrijven de
NEN-EN 12464-1 norm voor werkplekverlichting vaak niet gehaald wordt: onderzochte bedrijven kwamen niet aan de gestelde hoeveelheid lux die voor de betreffende werkplek nodig is. Bijvoorbeeld waardes van minder dan 200 lux op werkplekken waar 500 lux nodig is. De gevolgen voor ziekteverzuim zijn navenant.

De Minimale eis met betrekking tot de hoeveelheid licht op een werkplek is afhankelijk van de werkplek. Van een kantoorplek wordt 500 lux verwacht, van een kantineruimte maar 200 lux.

Meer informatie over de NEN-EN 12464-1 norm vindt u op www.nen.nl

Naast de minimale eis van 500 lux noemt de norm tevens de minimale CRI (Color Rendering Index) wat de kleurweergave index bepaalt. (Meer uitleg over CRI) Deze index geeft aan hoe natuurgetrouw kleuren kunnen worden waargenomen. De hoogste waarde is 100, een slechte TL buis meet soms maar 50 CRI.
De norm voor werkplek verlichting geeft als minimum 80 CRI aan.
Een goede TL buis haalt de minimale CRI van 80. Onze Full spectrum daglicht lampen hebben een CRI van 96. De effecten van deze lampen op de gezondheid wordt beschreven door klanten die hun ervaringen hebben opgeschreven. (lees de klantervaringen)

Effecten gebrekkig licht

De effecten voor de gezondheid van onvoldoende licht zijn door de wetenschap ruim aangetoond.
Een van de nederlandse uitgaves juni 2008:
“Licht heeft een positieve invloed op de geestelijke gesteldheid van demente bejaarden. Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen blijkt dat ouderen die een tijd in een goed verlichte ruimte hebben gezeten, minder last hebben van depressieve buien en een slecht humeur. Daarnaast is het licht goed voor de geheugenfunctie en het oriëntatievermogen. Het is al langer bekend dat licht tegen depressies kan helpen.
Bron: door Anouk Tijssen 11-06-2008 Wereldomroep.nl \

Verbetering licht werkplek

Bij twijfel over de hoeveelheid en kwaliteit van de verlichting op de eigen werkplek kunt u een lux test bij ons  aanvragen. Full Spectrum Lichtadvies biedt naast kwaliteit ook de mogelijkheid te besparen op energie, maar dit zal niet ten koste zijn van de normen en richtlijnen die voor de werkplek zijn opgesteld.